این نوشته ها به صورت مسلسل و با شماره مشخص شده ند. برای خواندن مطالب قبل به همین موضوع مراجعه کنید.
8. باکتریها، اولین موجودات زنده و تک سلولی بودند که راهی برای بقا پیدا کردند. یک سلول، سیستمی از اعضای مختلف است که هر کدام وظیفهیی دارند و تمامشان داخل پوستهیی به نام غشا قرار دارند که در مقابل خطرات (به نوعی ابتدایی) محافظت میشوند. یک سلول با جذب مواد لازم و ساختن DNA مشابه خودش، میتواند سلولی مانند خود بسازد و به این وسیله بقای خود را تا حدی تامین کند. اگر نرخ رشد سلول را متناسب با تعدادشان در نظر بگیریم، با حل معادلهی دیفرانسیل به فرمول تابع نمایی برای رشد سلولها میرسیم که نرخ افزایندهیی دارد.
پ.ن. سیستم به مجموعهیی از اعضا میگویند که هر کدام وظیفه و نقش معینی دارند و در راستای هدفی واحد ]که بقای سیستم و در نتیجه بقای بیشتر اعضای آن است[ با هم تعامل دارند. بهتر است که واژهی سیستم را بیشتر یک نوع configuration برای مجموعهیی از اعضا بدانیم (معادل فارسی خوبی به ذهنم نرسید) تا یک function. هر دو عامل فوق در یک سیستم وجود دارد ولی تغییر در شرایط را که روی سیستم تاثیر میگذارد، با configuration بهتر میتوان تبیین کرد در عین این که این دو مفهوم به هم وابستهند و تغییر در هرکدام منجر به تغییر در دیگری میشود. در ضمن در نوشتههای قبل بحث کردیم که بقا کاملاً نسبیست و نمیتوان مصادیق مشخصی را برای آن ارائه کرد.
پ.ن.2. هر چند سیستم بقای بیشتری برای اعضا به وجود میآورد، اما بقای خود سیستم به تک تک اعضا وابسته است، بنابراین در صورت بروز مشکل بقای سیستم سریعتر از بقای اعضا در معرض تهدید قرار میگیرد و آسیبپذیرتر است. به عنوان مثال زمانی که قلب دچار مشکل میشود، کل سیستم دچار خطر جدی میشود و یا اگر دست دچار قانقاریا بشود و قطعش کنند، هر چند سیستم خودش را به طور ناقص حفظ میکند اما بقای آن نسبت به انسان کامل دچار خطر بیشتری است. در این حالت خطری مستقیم اعضای دیگر را تهدید نمیکند بلکه در قبال ناپایداری سیستم (با ناپایداری یک عضو ابتدا سیستم به خطر میافتد و بعد دیگر اعضا) است که اعضا به مخاطره میافتند.
پ.ن.3. کتابهای بیولوژی این روند را کاملاً شرح دادهند، میتوانید به آنها مراجعه کنید.
پ.ن.4. معادلهی دیفرانسیلی که برای مسائل نرخ رشد جمعیت به کار میرود به فرم مقابل است: dy/dt=ky. ضریب k با شرایط مسئله تعیین میشود. جواب این معادله به صورتy=y0ekt است که میزان جمعیت در زمان t را با جمعیت اولیهی y0 به ما میدهد.
پ.ن.5. این روند نیز تضمین کنندهی بقا نیست. آتشسوزی، گرما و سرمای بیش از حد ممکن است برای بعضی سلولها خطرناک باشد و از بین ببردشان. به همین دلیل سلولها تکامل پیدا کردند.
پ.ن.6. سلولها توانایی تشخیص خطر را ندارند و بقاشان به همین دلیل بسیار به شرایط پیرامونشان وابسته است و در روند تکامل، توانایی واکنش نشان دادن در مقابل خطر به عنوان مولفهی مهمی برای موجودات زنده به شمار میآید.